Samen strijden

Multi Systeem Therapie voorkomt uithuisplaatsing van Anja’s zoon

“Ik wilde niet tegen mijn zoon vechten, maar juist samen de strijd aangaan”

“In nog geen twee weken tijd verloor ik alle grip op mijn toen zeventienjarige zoon”, blikt Anja (48) terug op haar gezinssituatie amper een jaar geleden. “Nadat hij in alle deuren gaten had geslagen en met een hamer zijn kast te lijf ging, was ik gewoon bang voor mijn eigen kind.” Anja kwam uiteindelijk voor de loodzware beslissing te staan: uithuisplaatsing of een crisisinterventie thuis.

“Dat je zo bang kan zijn voor je eigen kind is bizar, maar vooral heel verdrietig”, verzucht Anja. “Ik wilde van die angst af. Daarom heb ik toch gekozen voor het intensieve thuistraject middels Multi Systeem Therapie. Ik wilde niet langer tegen mijn zoon vechten, maar juist samen met hem de strijd aangaan. En het was mijn laatste poging om ons gezin het verdriet van een uithuisplaatsing te besparen.”

Sociale en praktische problemen
Anja heeft als alleenstaande moeder van vier kinderen (25, 18, 12 en 10 jaar) het gezinsleven prima op de rit. Wel komt ze bij de opvoeding van haar middelste zoon regelmatig voor uitdagingen te staan. Jori vertoont van kleins af aan afwijkend gedrag. Na enkele jaren van onderzoek wordt bij hem ADHD vastgesteld. “Achteraf gezien een onjuiste diagnose”, weet Anja. “Uit recente onderzoeken blijkt dat Jori licht verstandelijk beperkt is. Hierdoor loopt hij in het dagelijks leven tegen sociale en praktische problemen aan.

Pubertijd
De problemen verergeren in de pubertijd. In eerste instantie heeft Anja dat eigenlijk niet door. Elk kind is anders en door de pubertijd weet je soms ook niet wat erbij hoort en wat niet. Jori is een jongen die moeilijk nee kan zeggen en graag de grenzen opzoekt. Met een vriend van zijn nieuwe school wordt hij betrapt op het plegen van inbraken. “In dezelfde tijd lopen ook thuis de emoties en agressie steeds hoger op”, vertelt Anja. Wanneer Jori na enkele woedeaanvallen in zijn eigen huis wederom wordt opgepakt voor een inbraak, is voor Anja de grens bereikt.

Gehoord en gesteund
Na zes maanden van intensieve gezinsbegeleiding, waarbij naast moeder en zoon ook de drie andere kinderen, opa en oma, vrienden, school, werk, reclassering en wijkagent worden betrokken, heeft Anja de teugels inmiddels weer zelf in handen. “Vanaf het begin van het traject voelde ik mij gehoord en gesteund. Bij problemen kon ik dag en nacht bellen, vertelt ze. “Ook werd er direct een duidelijke aanpak neergezet. En doordat we samenwerkten met iedereen uit onze omgeving was het voor Jori ook allemaal heel duidelijk en kreeg hij overal dezelfde boodschap.” Jori kreeg zelf ook behandeling, waarbij hij bijvoorbeeld werkte aan het herkennen van zijn gevoel voor spanning en hoe hij daarmee om moet gaan.

Kracht
“Het ging natuurlijk niet allemaal gelijk weer van een leien dakje”, vertelt Anja. “Maar een tussentijdse woede-uitbarsting van Jori betekende voor mij wel de ommekeer. In plaats van bang, werd ik op dat moment zelf ook ontzettend kwaad. Het was alsof de tijger in mij wakker werd. Ik voelde alleen nog maar kracht. Vanaf dat moment nam ik de controle weer over. En tot de dag van vandaag respecteert Jori mijn gezag en zijn we als gezin weer tot elkaar gekomen.”

Omwille van de privacy zijn de namen van de betrokken personen in dit verhaal gefingeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s